Acasă Educație financiară EDUCAȚIE FINANCIARĂ | De vorbă cu leul. Un proiect în parteneriat cu...

EDUCAȚIE FINANCIARĂ | De vorbă cu leul. Un proiect în parteneriat cu Primăria Buzău

DE VORBĂ CU LEUL
Ghidul nostru de educație financiară se dorește a fi o oportunitate pentru adolescenți și tineri de a învăța cum funcționează banii, cum pot fi administrați eficient și cum pot fi înmulțiți. De asemenea, ne dorim să îi învățăm cum să își cheltuie banii în funcție de priorități.

Rămâi alături de noi și vei afla lucruri noi despre:
– cum au apărut banii;
– cum să devii responsabil în ceea ce privești câștigarea și cheltuirea banilor;
– cum să iei decizii importante cu privire la produsele și serviciile pe care să le achiziționezi;
– cum să îți organizezi inteligent banii și viitorul;
– cum să devii un adult cu un comportament financiar responsabil și independent;

O SCURTĂ ISTORIE A BANILOR
Ai fost vreodată curios să afli de unde vin banii? Ți-ai pus vreodată întrebarea cum au apărut banii? Cine i-a inventat?

La început a fost trocul. În Epoca de piatră, când oamenii au început să cultive pământul și să crească animale, aceștia au realizat că produceau mai mult decât puteau consuma. Soluția pe care au găsit-o a fost să schimbe bunurile pe care le produceau pentru alte bunuri care le lipseau din gospodărie. Așa a apărut trocul care, însă, avea mai multe neajunsuri. În primul rând trebuia să găsești cumpărătorul care să aibă nevoie de bunul pe care doreai să-l schimbi. Și s-a dovedit a fi dificil să compari valoarea unor bunuri. De asemenea, multe dintre mărfuri erau perisabile sau greu de transportat.

Istoricii au identificat soluția găsită de oameni, care s-a răspândit în mai multe colturi ale lumii și anume ”banii marfă”. Practic, doar anumite mărfuri au devenit mijloc de schimb. Sarea, condimentele, ceaiul, vitele sau grânele au fost primii „bani” ai omenirii. De exemplu în China, cu circa 1200 de ani înainte de Hristos, pentru schimburile comerciale erau folosite cochilii de scoici.

Curiozități:
În insula Yap din arhipelagul Carolinelor, imense monede din piatră, găurite la mijloc pentru a fi transportate cu ajutorul unor prăjini, au început să fie folosite pentru schimburi comerciale. Piatra era mai valoroasă acolo deoarece insula nu avea nicio cariera, ceea ce însemna că trebuia adusă cu plutele. Oamenii își țineau ”monedele” de piatră în fața casei, pentru a-și etala averea, în condițiile în care unele dintre ele aveau un diametru de până la 3,5 metri si cântăreau cinci tone.

Aici, un purcel costa, spre exemplu, o monedă de jumătate de metru în timp ce o soție putea fi cumpărată pentru o roată cu diametru de 1,3 metri. În alte societăți erau folosite și mărgelele de fildeș sau pietrele șlefuite.

Primii bani:
Cochilii de scoici – prima utilizare a cochiliilor obținute din scoici, care trăiau în apele Oceanului Pacific, a fost în China și datează din anul 1200 î.e.n. Din punct de vedere istoric, multe societăți foloseau la acea vreme cochiliile pe post de valută și chiar la jumătatea secolului XXI au fost găsite în Africa triburi care încă utilizau această formă de schimb.
Prima monedă de metal a apărut în anul 1000 î.e.n. La finalul Epocii de Piatră, chinezii au început să confecționeze monede din metal și bronz, după modelul cochiliilor, având, adesea, o gaură în mijloc, pentru a putea fi purtate mai ușor. Monedele respective sunt considerate cele mai vechi din istoria banilor, ajungând, treptat, să aibă forma circulară a celor moderni.
Moneda modernă își are originea în anul 500 î.e.n. În afara Chinei, monedele au evoluat din „bulgări” de argint însă, rapid, au luat forma rotundă a celor de astăzi, fiind imprimate cu figuri ale zeităților sau împăraților, pentru a le oferi autenticitate. Aceste forme primitive de monede au apărut pentru prima data în Turcia, în zona Lydia, însă au fost împrumutate și dezvoltate rapid de către locuitorii Greciei Antice, Persiei, Macedoniei și, puțin mai târziu, de Imperiul Roman. Spre deosebire de cele chinezești, aceste noi monede erau confecționate din metale prețioase, precum aur, argint și bronz.
Banii din piele au fost pentru prima dată utilizați în China în jurul anului 118 î.e.n. Aveau mărimea de 50 de cm și erau brodați pe margini. Istoricii consideră că aceasta este prima formă a banilor de hârtie.
Primii bani din hârtie au apărut în China, în jurul anului 806. Începând cu secolul IX, și până în jurul anului 1500, chinezii au fost singurii care au folosit banii din hârtie ca metodă de schimb valutar. În această perioadă producția banilor din hârtie a crescut rapid, atunci apărând pentru prima dată termenii de „depreciere monetară” și „inflație”.
În anul 1816, în Anglia, a fost declarată oficial valoarea banilor, după cantitatea de aur pe care statul o deținea. În Statele Unite „Actul Standardelor Aurului” a fost adoptat oficial în anul1900, ceea ce a ajutat la deschiderea unei bănci centrale.
„Marea depresiune” din anii ’30, resimțită la nivel mondial, a marcat finalul epocii standardelor aurului, deoarece acesta se devalorificase. De atunci, a început o nouă epocă a banilor, au apărut noi termeni economici și o monedă menită să permită tranzacții la nivel mondial.
Conform prestigioasei publicații The Economist, astăzi banii îndeplinesc trei funcții de bază: în primul rand, reprezintă un mijloc de schimb pentru achiziționarea de bunuri și servicii; apoi, trebuie să aibă o valoare și să poată fi folosiți în orice moment (conturi bancare, economii); și, nu în ultimul rând, să fie o unitate de măsură.

CARE ESTE ROLUL BANILOR ÎN VIAȚA NOASTRĂ?
Banii reprezintă, de fapt, totalitatea mijloacelor de plată utilizate într-o economie. După cum au văzut mai sus, aceștia au o istorie bogată și au apărut cu mult timp în urmă, sub diverse forme, ca o necesitate a facilitării schimbului de mărfuri. Însă cum clasificăm banii contemporani?
În zilele noastre banii se regăsesc sub următoarele forme:
– de numerar (monede și bancnote);
– sub formă de monedă scripturală (nu au o existență fizică și reprezintă sumele de bani aflate în conturile bancare deschise pe numele unor persoane fizice și juridice);
– sub formă de monedă virtuală sau criptomonedă care este o monedă nebancară și se utilizează în tranzacțiile virtuale.

CE ESTE UN BUGET? LA CE NE FOLOSEȘTE? CUM SE ALCĂTUIEȘTE?
Bugetul reprezintă o estimare a veniturilor și cheltuielilor pe o anumită perioadă de timp, bine determinată. Este utilizat de atât de guverne și companii, dar și de către persoane fizice. În esență, reprezintă un plan monetar, despre care se știe că ajută la obținerea unui succes financiar pentru oricine îl realizează.

Chiar acă ai un comportament financiar sănătos și responsabil, întocmirea și respectarea unui buget tot îți va fi de folos pentru a face o analiză atentă a intrărilor și ieșirilor monetare pe care le înregistrezi în fiecare lună, te va ajuta să înțelegi unde se cheltuie bani inutil și, de asemenea, să identifici unde ai putea să mai economisești.

Planificarea unui buget personal te va ajuta să ții o evidență foarte clară a cheltuielilor pe care le faci lună de lună, vei putea să schimbi puțin stilul de viață dacă vrei, pe scurt, vei avea o structură foarte bine stabilită după care te vei putea ghida și îți vei gestiona finanțele cu mai multă ușurință.

Primul pas pe care îl ai de făcut este să îți aproximezi veniturile, la începutul fiecărei luni. Veniturile pot fi de mai multe feluri, cum ar fi alocația, banii de buzunar pe care îi primești de la părinți, cadourile în bani pe care ți le oferă cu generozitate bunicii sau mătușile care nu știu ce cadou să îți ofere din când în când 🙂 E simplu, trebuie să știi ce venituri curente obții în fiecare lună și să estimezi veniturile ocazionale. Pentru o estimare cât mai aproape de realitate, ar fi indicat să faci o medie a ultimelor șase luni, sau chiar a ultimelor 12 luni, incluzând aici și ziua ta de naștere, onomastica sau Crăciunul. Dacă ai peste 16 ani, poți, chiar, să muncești și să obții venituri constante dintr-un salariu. Sau, poate muncești doar pe perioada vacanței de vară. Important este să nu scapi nimic din vedere.

După ce ai reușit să stabilești clar ce venituri ai, treci la partea a doua a întocmirii bugetului. Îți stabilești cheltuielile. Ca și veniturile, și cheltuielile sunt de mai multe feluri. Nu discutăm aici despre toate tipurile de cheltuieli ale unei familii, încercăm să facem o lista a cheltuielilor tale, raportate la vârstă. Probabil că încă nu ești nevoit să plătești chirie, o rată la bacă, cheltuieli cu întreținerea și renovarea locuinței, lasă astea pe seama adulților, însă și tu ai cheltuieli pe care le faci lună de lună. Tocmai de aceea este recomandabil să întocmești o listă a cheltuielilor fixe (rechizite, abonament la sala de fitness, produse de îngrijire personală, etc.) și o listă a cheltuielilor variabile (îmbrăcăminte, încălțăminte, ieșirile în oraș, mâncarea de la școală, ieșitul la film, cărți, cadouri pentru prieteni, etc.)

Și aici, ca și la întocmirea bugetului, este foarte important să ții o evidență exactă a tuturor cheltuielilor, indiferent de cât sunt de mici sau de mari. Treci totul în tabel. Chiar și punga de chipsuri de care îți este poftă într-o zi.

La sfârșit de lună fă o analiză a tuturor cheltuielilor și vei putea identifica unde ai cheltuit bani inutil, unde ai putea să economisești, unde ai putea să mai schimbi câte ceva.

SFATURI
Convinge-te pe tine însuți că vrei și că este bine să întocmești un buget individual.

Descoperă cât de mulți bani produci.

Descoperă ce cheltuieli lunare ai. Păstrează toate bonurile și toate chitanțele, verifică și tranzacțiile pe care le-ai făcut cu ajutorul cardului bancar (dacă ai deja unul).

Fă ajustările necesare, astfel încât să reușești să și economisești.

Ajustează fiecare categorie de cheltuieli conform realității.

Plătește-te, mai întâi, pe tine însuți. Investește în tine, deschide un cont de economii, oferă-ți mici răsfățuri.

Notează, monitorizează și fii disciplinat.

Creează-ți un fond de urgență, dacă nu vrei să te vezi nevoit să te împrumuți.

Poate că unele dintre aceste sfaturi ți se par ușor nepotrivite pentru un adolescent de vârsta ta, însă deprinderile sănătoase se creează de la vârste fragede și te vor ajuta să ai un comportament financiar sănătos pentru o viață întreagă.

DISCUȚII LIBERE:
– Ce poți face cu banii economisiți? În ce ți-ai dori să îi investești?
Sugestii: o excursie în străinătate, cărți, crearea capitalului pentru a porni o afacere
– Cum poți transforma o pasiune într-o sursă de venit?
Sugestii: vânzarea produselor hand-made pe care le confecționezi din plăcere, plimbatul câinelui vecinului dacă îți plac câinii și familia ta nu îți permite să ai unul;
– Care sunt job-urile care se potrivesc unui adolescent ca tine?
Sugestii: un job pe perioada vacanței de vară, curier, promoter, etc.

Youth 4 futurehttps://youth4future.ro
Asociația Educațional Culturală pentru Sport și Tineret YOUTH 4 FUTURE este o asociație non-guvernamentală care are ca scop implicarea tinerilor în diverse proiecte, activități și evenimente pentru promovarea sportului, a culturii sportive şi educaţiei prin spiritul fair-play, conştientizarea culturii, a educaţiei şi a şcolii drept parte componentă a vieţii noastre, precum și promovarea culturii sub toate aspectele sale, promovarea valorilor sociale, promovarea respectării demnităţii umane şi a drepturilor universale ale omului, eliminarea tuturor formelor de discriminare culturală, etnică, lingvistică, religioasă, rasială sau sexuală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

De Ziua Europei, copiii din Buzău sunt invitați duminică la joacă!

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, Inspectoratul Școlar Județean cu suportul Instituției Prefectului - Județul Buzău organizează duminică, 8 mai, o serie de activități...

Concurs de eseuri, pentru elevi, cu tema: ”Contribuția Uniunii Europene la democrația și pacea în lume”

Europe Direct Buzău lansează concursul cu tema ”Contribuția Uniunii Europene la democrația și pacea în lume”, cu ocazia zilei de 9 mai – ziua...

EDUCAȚIE FINANCIARĂ | De vorbă cu leul. Un proiect în parteneriat cu Primăria Buzău

DE VORBĂ CU LEUL Ghidul nostru de educație financiară se dorește a fi o oportunitate pentru adolescenți și tineri de a învăța cum funcționează banii,...

ARTICO 2021 | VIDEO – Artă oratorică: frica de a vorbi în public

Bună! Sunt Ileana, de la Youth 4 Future și astăzi vreau să îți vorbesc despre frica de a vorbi în public, mai precis despre...

Recent Comments