Bună! Sunt Ileana, de la Youth 4 Future și astăzi vreau să îți vorbesc despre frica de a vorbi în public, mai precis despre cauzele acestei frici și despre câteva modalități de a o depăși.

Frica de a vorbi în public are și un nume: glosofobia. Este o frică mai comună decât te aștepți. Aceasta afectează 4 din 5 persoane și este prezentă atât la copii, cât și la adulți. Studii efectuate în domeniu demonstrează că femeile sunt mai predispuse să sufere de glosofobie decât bărbații.

În cazul copiilor și al adolescenților, glosofobia poate fi declanșată de o situație traumatizantă, care nu a fost tratată corespunzător, la momentul potrivit. Elevii care suferă de această fobie evită să vorbească în public și se simt intimidați în momentul în care profesorul îi ascultă în fața clasei. Dacă nu este vindecată, această fobie poate cauza senzații de anxietate, panică, dar și diferite alte simptome fizice, precum respirație îngreunată, transpirație, tremurături, amețeală, dureri de cap și multe altele.

La un curs de public speaking majoritatea celor care se înscriu au un singur scop: să scape de frica de a vorbi în public. Dacă stai să te gândești, frica ta de a vorbi în public nu are prea mult sens, fiindcă vorbitul este, de fapt, o activitate pe care fiecare dintre noi o face în fiecare zi. Și atunci vine întrebarea firească: de ce îmi este atât de teamă să vorbesc în public?

Despre asta aș vrea să vorbim astăzi fiindcă aș vrea să te ajut să înțelegi de unde vine această frică. În momentul în care conștientizezi de unde vine această frică, îți va fi mult mai ușor să scapi de ea. Apoi vei putea constata că vorbitul în public are atât de multe avantaje, încât va deveni o unealtă prețioasă în viața ta, atât pe plan profesional, cât și pe plan personal.

De unde apare frica de a vorbi în public?
În cartea sa ”Cele 15 legi ale succesului”, Napoleon Hill descrie în introducere care sunt cele 6 frici ne ne împiedică să acționăm în direcția în care dorim. Acestea sunt:
1. Frica de sărăcie. Cum se spune și în filosofie, oamenii puternici îi stăpânesc pe cei slabi. De aceea, cei slabi au inventat legile pentru a se apăra. Omul are tendința de a prăda pe fratele său mai slab decât el, și da, într-un mod economic, nu doar social.
2. Frica de bătrânețe. Oamenilor le este frică de bătrânețe din două mari motive: se tem de sărăcie și de faptul că viața pe care o așteaptă după, și de care se apropie, este mai rea decât această viață.
3. Frica de boală are rădăcini psihologice și sociale. Sunt oameni care manipulează această frică de boală a oamenilor. Această frică există și din cauza lipsei condițiilor sanitare de acum mulți ani.
4. Frica de a pierde dragostea cuiva provine din strămoși, când masculii câștigau o femelă prin luptă. Metodele s-au schimbat astăzi, dar nu și practica. Tot de aici provine și gelozia, care creează în continuare dezastre.
5. Frica de critică. E greu de decis când a apărut această frică, dar creatorii de modă o folosesc mereu. Ei lansează o colecție de îmbrăcăminte pentru fiecare sezon și știu că oamenii se tem să nu fie criticați pentru că poartă mereu aceleași haine. Câteodată totul depinde doar de noi și de atitudinea noastă și felul în care gândim!
6. Frica de moarte vine doar din imaginea pe care o avem despre ce este cerul și iadul. Știm că dacă nu alegem o anumită cale nu vom ajunge acolo unde este mai frumos. Și uite așa ni se face frică!

Ei bine, dacă ai fost puțin atent, ai observat că frica de a vorbi în public nu face parte din cele 6 frici fundamentale, conform clasificării făcute de Napoleon Hill. Frica de a vorbi în public se încadrează perfect la frica de a fi criticat. Practic, nouă nu ne este frică de a vorbi în public, ci ne este frică de a nu fi criticați de cei care ne ascultă.

Acum, că am stabilit că frica de a vorbi în public este, de fapt, frica de a fi criticat, haide să vedem ce putem face să scăpăm de ea sau, măcar, treptat, să o diminuăm. Ce se întâmplă în realitate? Noi trebuie să integrăm această abilitate de a fi un bun public speaker pentru că avem nevoie de ea în viața noastră de zi cu zi. Asta înseamnă că trebuie să vorbești în fața clasei când ești ascultat, ori că trebuie să iei cuvântul la un eveniment la care participi sau că trebuie să vorbești la diferite ședințe. Ai de ținut o prezentare, ai de discutat cu diverse persoane pentru a rezolva diverse situații.

Ce trebuie să faci pentru a scăpa de această frică de a vorbi în public? Trebuie să exersezi vorbitul în public și ceea ce este foarte important, este că trebuie să îl exersezi, mai întâi, într-un mediu în care te simți în siguranță, în care te simți confortabil și în care vei primi aprecieri pozitive de la ceilalți.

În primă instanță am fi tentați să credem că mediul profesional, și îl includem aici și pe cel de la școală, este un mediu sigur, în care ne putem exersa această abilitate de a vorbi în public. Cu toate acestea, lucrurile nu stau chiar așa. Pentru că mediul de la școală, de cele mai multe ori, este un mediu competitiv și atunci intențiile colegilor tăi, deși în aparență sunt bune, de fapt, în spate, nu au cele mai bune intenții. Și atunci, în astfel de situații, apare critica. Și iată cum te lovești tocmai de frica de a fi criticat de colegii tăi. Tocmai de aceea îți propun să exersezi vorbitul în public în medii în care te simți confortabil și în medii care să fie sigure pentru tine. Îți recomand să exersezi vorbitul în public într-un club de public speaking, la un curs de public speaking, în gașca ta de prieteni sau în familie. Când ai în fața ta oameni care te susțin și îți oferă tot suportul lor, poți să ieși în față și să ții un discurs, de orice natură.

Acum, că am stabilit că frica de a vorbi în public este, de fapt, frica de a fi criticat, este foarte important să înțelegi că vorbitul în public este o abilitate care se învață. Și, pentru a face acest lucru, trebuie doar să îți dorești și să exersezi.

Ca să te impulsionez să faci acest lucru, aș vrea să îți prezint câteva dintre avantajele vorbitului în public. În primul rând, îți învingi o frică importantă pe care o ai. Astfel, eliberezi o cantitate mare de energie care este blocată și care te va ajuta să creezi alte lucruri minunate în viața ta. Apoi, te ajută să fii un bun comunicator și cu toții știm că în mediile profesionale în care ne trăim mare parte din viață, ceilalți din jurul nostru așteaptă de la noi să fim buni comunicatori. Asta înseamnă să transmitem mesajele concis, cu claritate și nu doar atât. Ci cu entuziasm și cu pasiune. De asemenea, vorbitul în public te ajută să îți crești încrederea în tine. Fiecare dintre noi ăși dorește să aibă o încredere crescută în propria persoană. Un alt aspect important este faptul că vorbitul în public te ajută să te focusezi pe nevoile celorlalți, nu doar pe nevoile tale. Și acest lucru face trecerea de la starea de egoism la starea de altruism. Apoi, vorbitul în public este o zonă care îți scoate la iveală vulnerabilitatea, dar asta nu face nimic altceva decât să îți arate fața ta autentică. Iar oamenii iubesc autenticitatea. Și, nu în ultimul rând, vorbitul în public îți dezvoltă simțul umorului. Carisma e importantă când vrei să cucerești o audiență, de orice fel este ea.

Îți doresc să devii un bun vorbitor în public!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here