Acasă Fotografie FOTOGRAFIE | Ep. 1 Introducere în arta fotografică

FOTOGRAFIE | Ep. 1 Introducere în arta fotografică

INTRODUCERE ÎN ARTA FOTOGRAFICĂ
Să surprinzi și să imortalizezi viața, prin obiectivul aparatului foto, așa cum se întâmplă ea în jurul tău este, probabil, unul dintre cele mai frumoase lucruri. La început este o pasiune care, ulterior, se poate transforma cu ușurință într-un mod de viață. Vei putea să arăți tuturor lumea, văzută prin ochii tăi. Vei putea spune povești în care te regăsești și tu, dar și ceilalți care îți privesc fotografiile.

Pasiunea pentru fotografie nu este altceva decât viziunea fiecăruia de a vedea lucruri, oameni și întâmplări, în maniera proprie. Este o reflexie a propriei personalități și un mod de a transmite și altora sentimente, gânduri, clipe, stări, fapte.

Ne face plăcere să privim fotografii din copilărie sau albume mai vechi. Ne oferă informații asupra unor evenimente trecute pe care nu vom putea să le mai revedem, pe viu, niciodată. Fotografiile se constituie într-o materializare a memoriei noastre. Fotografia este arta de a comunica ceva care ne-a impresionat, care ne-a stârnit curiozitatea. Este pasiunea de a comunica altor persoane emoțiile stârnite de ceva. Este un mijloc de a păstra amintiri. Este o modalitate de a imortaliza aspecte inedite sau amuzante din cotidian.

Există o multitudine de căi de abordare a fotografiei, cu opțiuni variate în ceea ce privește stilurile, genurile și tehnicile abordate: de la instantaneul cotidian la fotografia dintr-un reportaj autonom, la colajul regizat, de la fotografia publicitară la fotografia conceptuală.

Interpretarea oricărei imagini fotografice depinde atât de intenția celui care o privește, cât și de intenția celui care o realizează. Fotografia este un puternic mijloc de expresie. Bine folosită, ea devine o mare forță de binefacere. Greșit folosită, poate stârni incendii periculoase.

Pentru a putea folosi, cu inteligență, întregul potențial al fotografiei, trebuie să te familiarizezi mai întâi cu trăsăturile caracteristice de bază ale acestui mijloc de expresie:
AUTENTICITATEA reprezintă o calitate unică a fotografiei, în comparație cu celelalte forme de reprezentare vizuală. Aparatul foto este martorul ocular la fotografierea unui subiect sau a unui eveniment. O singură fotografie dintr-un război ar putea fi mai convingătoare decât pagini întregi scrise despre evenimentul respectiv.
PUTEREA DE ȘOC este o însușire a imaginii care îl forțează pe privitorul unei publicații să observe, în mod conștient, o fotografie. În invazia de imagini care ne asaltează zilnic, o fotografie total neobișnuită atrage imediat privirea. Puterea de șoc este una dintre calitățile esențiale ale unei fotografii bune. Însă nu este suficientă. Pentru a obține efectul dorit, o fotografie trebuie să mai aibă încă două însușiri esențiale: putere emoțională și conținut.
PUTEREA EMOȚIONALĂ este o noțiune care se definește mai greu, în cuvinte. Dacă o fotografie cu putere de șoc este observată, cu ușurință, de aproape toți privitorii, emoția pe care o emană o imagine va trece neobservată de cei mai lipsiți de sensibilitate. Interesul față de subiect este o condiție esențială pentru a crea fotografii spectaculoase. Dacă fotograful nu simte nimic față de subiectul său, el nu va reuși să obțină o fotografie care să transmită emoție. Puterea emoțională poate exista independent de tehnică.
CONȚINUTUL este o calitate care poate fi încorporată într-o fotografie într-o varietate aproape nelimitată. O fotografie care are conținut reprezintă, poate, cel mai puternic instrument pentru a trezi reacția publică. O fotografie devine cu atât mai interesantă și mai plăcută, cu cât conținutul ei este mai omogen. Fotografiile cu subiecte interesante, prezentate cu fantezie, pot stimula o conștiință mai dezvoltată. Numărul subiectelor care așteaptă să fie fotografiate este infinit.

Dacă îți dorești să îți transformi pasiunea, visul și talentul pentru fotografie într-un stil de viață, un curs de fotografie este primul pas pe care îl poți face în această direcție. Te va ajuta să transformi un vis într-o realitate care îți va aduce beneficii atât în plan emoțional, cât și în plan material. Un curs de fotografie nu ține cont de vârstă sau de experiență. Ține doar de pasiune și de dorința de a învăța lucruri noi. Privind admirativ o fotografie, cu siguranță te-ai întrebat dacă și tu, la rândul tău, ai putea realiza o astfel de fotografie. Răspunsul este DA! Tot ce contează este să ai în tine pasiunea, perseverența, dorința de a învăța lucruri noi, de a cunoaște și stăpâni toate secretele acestei meserii. A fi fotograf presupune, în primul rând, emoție. Emoția ta, dar și a celorlalți. Orice fotografie trebuie să transmită o emoție, o trăire, o energie, indiferent că vorbim de oameni, de obiecte sau peisaje. Toate aceste aspecte ar putea constitui, de fapt, definiția fotografiei perfecte. Tot ce ai de făcut este să acorzi atenție detaliilor, să oprești timpul în loc și să imortalizezi momentul.

Este foarte adevărat că oricine poate face fotografii, însă nu orice se poate numi fotograf. Dincolo de fler, dorință și pasiune pentru arta fotografică, este necesară și depinderea unor anumite tehnici, care îți vor fi de folos în transmiterea emoției pe care o simți când imortalizezi o frântură de viață. La început, multitudinea informațiilor tehnice ar putea să te descurajeze. Totuși, nu lăsa asta să te oprească din drumul ales. Fiecare a început de undeva, la un moment dat. Nu uita că totul se învață. Pasiunea, creativitatea și imaginația nu fac altceva decât să completeze tabloul perfect, în care fotografia poate fi ridicată la rang de artă.

Articolul de faţă face parte din cursul de artă fotografică realizat de către Youth 4 Future în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport și Tineret Buzău, în cadrul proiectului „Artico 2020 – Challenge for youth”. Cursul integral este disponibil aici.

Youth 4 futurehttps://youth4future.ro
Asociația Educațional Culturală pentru Sport și Tineret YOUTH 4 FUTURE este o asociație non-guvernamentală care are ca scop implicarea tinerilor în diverse proiecte, activități și evenimente pentru promovarea sportului, a culturii sportive şi educaţiei prin spiritul fair-play, conştientizarea culturii, a educaţiei şi a şcolii drept parte componentă a vieţii noastre, precum și promovarea culturii sub toate aspectele sale, promovarea valorilor sociale, promovarea respectării demnităţii umane şi a drepturilor universale ale omului, eliminarea tuturor formelor de discriminare culturală, etnică, lingvistică, religioasă, rasială sau sexuală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

De Ziua Europei, copiii din Buzău sunt invitați duminică la joacă!

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, Inspectoratul Școlar Județean cu suportul Instituției Prefectului - Județul Buzău organizează duminică, 8 mai, o serie de activități...

Concurs de eseuri, pentru elevi, cu tema: ”Contribuția Uniunii Europene la democrația și pacea în lume”

Europe Direct Buzău lansează concursul cu tema ”Contribuția Uniunii Europene la democrația și pacea în lume”, cu ocazia zilei de 9 mai – ziua...

EDUCAȚIE FINANCIARĂ | De vorbă cu leul. Un proiect în parteneriat cu Primăria Buzău

DE VORBĂ CU LEUL Ghidul nostru de educație financiară se dorește a fi o oportunitate pentru adolescenți și tineri de a învăța cum funcționează banii,...

ARTICO 2021 | VIDEO – Artă oratorică: frica de a vorbi în public

Bună! Sunt Ileana, de la Youth 4 Future și astăzi vreau să îți vorbesc despre frica de a vorbi în public, mai precis despre...

Recent Comments