Acasă Fotografie FOTOGRAFIE | Ep. 2.4 - REGULI DE COMPOZIȚIE: Liniile directoare

FOTOGRAFIE | Ep. 2.4 – REGULI DE COMPOZIȚIE: Liniile directoare

Liniile directoare
În fotografie, liniile directoare sau conducătoare au rolul de a atrage privirea și de a o conduce către principalul element de interes dintr-o fotografie. În mod normal, într-o fotografie reușită subiectul ar trebui să fie cât mai vizibil, fără ca fotograful să se folosească de linii directoare. Dacă are însă posibilitatea, nu ar trebui să ezite să se folosească de ele. Pot constitui linii directoare: un drum, un zid, o coloană de mașini, dacă liniile imaginare pe care acestea le trasează se îndreaptă spre subiect.

Pentru a avea rolul de linie conducătoare, o linie dintr-o imagine trebuie să îndeplinească anumite condiții: pe de o parte, trebuie să fie îndeajuns de lungă, astfel încât să stârnească interesul și curiozitatea spectatorului și să îi conducă privirea acestuia înspre subiectul principal; pe de ală parte, o linie directoare trebuie să pornească din planul apropiat al compoziției și să treacă înspre planul mijlociu, către subiectul principal, pentru a amplifica senzația de tridimensionalitate a fotografiei.

Pentru a fi cât mai bine definite, este recomandat să construiești astfel de compoziții, bazate pe linii conducătoare sau directoare, din partea stângă a imaginii înspre partea dreaptă, de jos în sus sau din apropiere spre depărtare. O linie conducătoare indică foarte bine adâncimea cadrului. Spre exemplu, direcția privirii unui personaj poate genera o linie conducătoare sugerată. Anumite pasaje din oraș, scările de la metrou, scările magazinelor, balustradele și alte elemente de acest tip, te pot ajuta în realizarea fotografiilor bazate pe linii directoare.

Liniile pot fi de mai multe feluri: drepte, diagonale, curbate, în zig-zag (frânte) etc., și în funcție de felul acestora, imaginea poate transmite diverse stări.
Liniile drepte, cu cât sunt mai lungi, dau impresia de continuu, de monoton, de repaos, în general. În funcție de orientarea lor în planul imaginii, transmit diverse stări. Liniile drepte verticale lasă impresia de stabilitate și, uneori, de severitate, cu cât sunt mai înalte. Liniile drepte orizontale lasă senzația de calm, de liniște, de nesfârșit, cum ar fi întinderea unei mări a a unui lac.
Liniile înclinate dau un accent dinamic imaginii. Diagonala forte (stânga jos – dreapta sus) sugerează ideea de efort, fiind în sensul urcușului. Diagonala slabă (stânga sus – dreapta jos) sugerează ideea de coborâre și este mai dinamică decât prima datorită atracției gravitaționale, cunoscut fiind faptul că este mai ușor să cobori, decât să urci.
Liniile curbe sunt cele care conferă grație unei imagini. Liniile curbate în jos au un caracter vesel și succesiunea lor creează impresia de rapiditate. Liniile curbate în sus sugerează tristețe, resemnare, ducându-ne cu gândul la sălciile plângătoare de pe malul unei ape. Liniile curbate la stânga, la dreapta sau în spirală sugerează agitație și instabilitate. Repetarea unei curbe creează ideea de ritm ce se propagă.
Liniile frânte, verticale și orizontale, precum fulgerul, crestele munților, dau impresia de energie și de asprime. Cu cât unghiurile formate de liniile frânte sunt mai ascuțite, cu atât efectul lor este mai pronunțat și caracterul mai dinamic. Și aici apare efectul de ritm, dacă frângerile se succed regulat.

Chiar și formele pot fi folosite în mod similar: spre exemplu un triunghi (linie frântă închisă), poate beneficia de un focus – point la fiecare unghi al său (intersecție de linii) creând astfel un echilibru în compoziție. Exemplele pot fi infinite în uzanța liniilor. Totul ține de creativitate și experimentare.

Articolul de faţă face parte din cursul de artă fotografică realizat de către Youth 4 Future în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport și Tineret Buzău, în cadrul proiectului „Artico 2020 – Challenge for youth”. Cursul integral este disponibil aici.

Youth 4 futurehttps://youth4future.ro
Asociația Educațional Culturală pentru Sport și Tineret YOUTH 4 FUTURE este o asociație non-guvernamentală care are ca scop implicarea tinerilor în diverse proiecte, activități și evenimente pentru promovarea sportului, a culturii sportive şi educaţiei prin spiritul fair-play, conştientizarea culturii, a educaţiei şi a şcolii drept parte componentă a vieţii noastre, precum și promovarea culturii sub toate aspectele sale, promovarea valorilor sociale, promovarea respectării demnităţii umane şi a drepturilor universale ale omului, eliminarea tuturor formelor de discriminare culturală, etnică, lingvistică, religioasă, rasială sau sexuală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

De Ziua Europei, copiii din Buzău sunt invitați duminică la joacă!

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, Inspectoratul Școlar Județean cu suportul Instituției Prefectului - Județul Buzău organizează duminică, 8 mai, o serie de activități...

Concurs de eseuri, pentru elevi, cu tema: ”Contribuția Uniunii Europene la democrația și pacea în lume”

Europe Direct Buzău lansează concursul cu tema ”Contribuția Uniunii Europene la democrația și pacea în lume”, cu ocazia zilei de 9 mai – ziua...

EDUCAȚIE FINANCIARĂ | De vorbă cu leul. Un proiect în parteneriat cu Primăria Buzău

DE VORBĂ CU LEUL Ghidul nostru de educație financiară se dorește a fi o oportunitate pentru adolescenți și tineri de a învăța cum funcționează banii,...

ARTICO 2021 | VIDEO – Artă oratorică: frica de a vorbi în public

Bună! Sunt Ileana, de la Youth 4 Future și astăzi vreau să îți vorbesc despre frica de a vorbi în public, mai precis despre...

Recent Comments