Îți dorești să comunici mai ușor cu cei din jurul tău? Vrei să știi cum poți atrage atenția unei audiențe? În general, oamenii cred că vorbitul în public nu e tocmai ușor, însă cu puțin exercițiu ar putea deveni o experiență plăcută pentru oricine. Un curs de oratorie te va ajuta să capeți încredere în tine, să transmiți mesajul clar, să îți folosești vocea și respirația așa cum trebuie și să îți placă să vorbești în public. Dacă ai vorbit măcar o dată în public și ți-au tremurat mâinile sau glasul, ți-au transpirat palmele sau te-ai fâstâcit, un curs de public speaking este fix ceea ce îți trebuie pentru a căpăta puțină încredere în tine. Abilitatea de a vorbi în public este una dintre cele mai importante capacități care trebuie dezvoltate. Aceasta îți poate determina succesul în carieră, capacitatea de a dezvolta o afacere sau chiar relațiile cu prietenii și familia.

Cursul de oratorie se adresează celor care doresc să evolueze atât în viața personală, cât și în viața profesională. Vei învăța să îți construiești discursul în așa fel încât să captezi cu ușurință atenția oricărui auditoriu. Știai că într-o conversație, vânzare, prezentare sau într-un discurs, cuvintele bine alese contează cel mai puțin? Cei care te ascultă sunt influențați doar într-un procent de 7% de informațiile pe care le primesc de la tine! Restul de 93% stă în felul în care le spui! Intonația, frazarea, mimica și atitudinea potrivită sunt cele care contează cu adevărat. La cursul de Public Speaking vei învăța, practic, arta „vorbelor bine spuse”, prin însușirea rostirii corecte a sunetelor dintr-un cuvânt, a găsirii ritmului, intonației, modulațiilor vocii, volumului și frazării potrivite. Astfel, vei obține maximum de impact în rândul celor care te ascultă. Vei deveni o persoană convingătoare, autoritară, seducătoare sau sensibilă, în funcție de interesul și aria ta profesională.

Trebuie să fii conștient că, la un moment dat în viață, mai mult ca sigur va trebui să vorbești în public. Fie că vei lua cuvântul la o ședință, fie că vei ține discursul la nunta celui mai bun prieten sau la o ceremonie de absolvire, la un moment dat te vei confrunta cu această situație. De tine depinde dacă rezultatul final va fi un succes sau un eșec.

Abilitatea de a ține o prezentare sau un discurs public este una care te va ajuta în multe aspecte ale vieții:
– Să-ți dezvolți încrederea în tine;
– Să îți creezi relații, să cunoști oameni noi;
– Să îți dezvolti abilitați de leadership, fiindcă vorbitul în public și capacitatea de a conduce o echipă sunt strâns legate între ele;
– Lumea te va percepe ca pe un expert în domeniul tău.

Există patru aspecte foarte importante pe care vom pune accent: felul în care respiri, dicția clară și frumoasă, mișcarea și atitudinea corpului și prezentarea unui discurs cu impact. Este foarte important să înțelegi că oratoria nu este un simplu curs de dicție și vorbit în public, ci este o călătorie ce te va ajuta să te cunoști mai bine și să te exprimi liber.

Cu toții știm că frica de a vorbi în public este una dintre cele mai mari frici ale oamenilor. Însă, aceasta poate fi combătută și transformată în plăcere, bucurie și entuziasm. Această frică nu este una naturală, cu care ne naștem. Este una dobândită din copilărie, când am fost expuși unui mediu în care ni s-au adresat fraze de genul: ”nu vorbi neîntrebat”, ”taci și ascultă”, ”vorbești numai prostii”, ”taci când vorbesc eu”, ”vorbești prea tare”, ”vorbești prea mult”, ”nu e important ce ai tu de spus”. De asemenea, o altă componentă a acestei frici este faptul că ne interesează mult prea mult părerea celorlați și imaginea pe care o avem în fața lor. Dar acum este momentul să îți recapeți și să îți îmbunătățești capacitățile naturale de a vorbi în public. Fiindcă părerea ta este importată, iar ce ai tu de spus este important.

Exprimă-te liber, vorbește, fă-te auzit!

Articolul de faţă face parte din cursul de public speaking realizat de către Youth 4 Future în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport și Tineret Buzău, în cadrul proiectului „Artico 2020 – Challenge for youth”. Cursul integral este disponibil aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here