REPETIȚIA
Avem nevoie de timp și experiente pentru a crea și asimila lejeritate și chiar confort, pentru a vorbi în public. Orice discurs trebuie mai întâi scos în lume și mai apoi șlefuit, în timp atingând chiar perfecțiunea sau împlinirea. Una din caracteristicile generale ale oamenilor este graba, de aceea mulți nu acordă timp pentru această șlefuire necesară unui discurs. Dacă ți-ai pregătit înainte discursul și cunoști foarte bine subiectul, vei obseva că ultimele prezentări vor ieși întotdeauna mai bine ca primele, din punct de vedere al siguranței de sine, siguranță care se obține în timp. Așadar, repetă! Discursul tău este într-o permanentă creștere. Poți oricând să mai adaugi, să mai echilibrezi sau să mai punctezi aspecte ce poate ți-au scăpat prima dată, dar vin natural o dată cu acumularea de experiență.

Am stabilit deja că ce ai tu de spus este important, deci nu limita accesul oamenilor la informațiile pe care le deții. Oferă-le și fă-o pe înțelesul lor. În funcție de publicul tău, deși îi oferi informații diferite, îți vei adapta discursul și felul în care prezinți, ceea ce însemnaă că te vei îmbogăți cu noi modalități de manifestare.

Prin repetiție, îți vei putea stăpâni foarte bine componentele, iar astfel vei putea să jonglezi cu intonații diferite, cu povești despre experiențele anterioare de la prezentări, cu modalități de a capta și direcționa atenția publicului către obiectivele setate. Chiar dacă discursul tău a ieșit foarte bine prima oară, nu înseamnă că acest lucru se va întâmpla și data următoare. Așadar, va trebui să nu te relaxezi, să nu uiți pașii anteriori și să depui și mai multă atenție pentru reușirea celei de a doua prezentări.

Repetiția este acea forță prin care tu, dacă o folosești conștient și nu mecanic, vei reuși să descoperi și să depășești toate blocajele și fricile ce au fost depuse în subconștientul tău în legătură cu vorbitul în public. Este același proces pe care îl folosește un părinte pentru a-și educa fiul sau fiica, un antrenor pentru a pregăti campioni sau un profesor pentru a transmite cunoașterea elevului.

Când vei fi în fața publicului, vei livra ceea ce ai și nu ceea ce ți-ai dori. De aceea apar blocajele. Pentru că una vrei și alta poți. Prin repetiție, dorința ta este transformată în putere, puterea de a transmite, de a impresiona și de a inspira auditoriul tău. Repetiția trebuie să se petreacă mai întâi în mintea ta, iar atunci când totul îți este foarte clar, trebuie să începi lucrul în planul fizic, prin implicarea activă a corpului. Prin repetiție, vei atinge perfecțiunea în tot ceea ce faci. Vei deveni, în timp, foarte încrezător în tine, pentru că ai muncit, ai lucrat, ai creat. Ai pus în tine informații corecte și, astfel, ai eliminat blocajele și fricile.

Iată că am ajuns și la partea practică. Exercițiul pe care ți le recomand pentru a aprofunda acest pas este următorul: alege-ți un subiect și vorbește pe baza acestuia 3 minute. Apoi, comprimă ideile principale într-un discurs de un minut. Caută esența discursului tău și exprim-o într-o singură frază. Fă acest lucru și cu alte subiecte, repetă și, astfel, vei atinge perfecțiunea.

PREGĂTIREA CU 30 DE MINUTE ÎNAINTE DE DISCURS.
Mai sunt 30 de minute și vei urca pe scenă. Bucură-te! Fii fericit! Așteptai demult acest moment și ești sigur pe tine, încrezător în propriile forțe. De ce? Pentru că te-ai pregătit și ai lucrat ca un profesionist, nu ai lăsat nimic la voia întâmplării. Momentul urcării pe scenă se apropie și, ușor ușor, începi să simți presiunea evenimentului. Nivelul de energie crește și astfel corpul tău devine dinamic, mobil, iar prin minte încep să îți circule tot felul de gânduri, cu o repeziciune fantastică. Da, bănuiești despre ce este vorba: emoțiile. Emoțiile încep să își facă simțită prezența și asta este bine, pentru că, fără emoții, ai fi un simplu robot. Fără emoții nu ai putea să magnetizezi publicul. Fără emoție nimic nu poate fi transmis și recepționat. Gândește-te la teatru, poezie, muzică. Cum ar fi toate acestea fără emoție?

Așadar, ingredientul secret care face ca un discurs să fie important și memorabil își face apariția și crește în intensitate pe măsură ce momentul urcării pe scenă se apropie. Conștientizează-ți emoțiile! Prețuiește-le! Asumăți-le! Și devino stăpân pe ele! Preia controlul, folosindu-te de minte și de corp. Ai încredere în tine și nu te lăsa cuprins de panică, de frică și de tot felul de viziuni în care lucrurile devin negative. Alege să ai viziuni pozitive, gândește pozitiv și totul va fi minunat, pentru că ai muncit, te-ai pregătit și totul îți este foarte clar.

Fii calm, relaxat și preia controlul asupra respirației. Respiră conștient, respiră abdominal, încet și profund, de mai multe ori. Mintea se liniștește și, astfel, te poate ajuta să te concentrezi asupra a ceea ce ai tu de făcut. Îți recomand să faci câteva exerciții de dicție pentru încălzirea mușchilor feței. Este bine să eviți băuturile dulci și energizante, cu 30 de minute înainte de discurs. Bea apă! Asigură-te că vei avea un pahar cu apă lângă tine pe toată perioada discursului. În felul acesta vei evita efectul de gură uscată. De asemenea, verifică tot ce înseamnă partea tehnică și materialele pe care le vei folosi. Asigură-te că nu ai uitat nimic, acomodează-te cu spațiul și urcă pe scena pe care urmează să ții discursul. Îți recomand să găsești un loc unde poți fi singur pentru 5, 10 minute, pentru a te relaxa și pentru a repeta în mental toată structura. Vizualiză-te pe tine stăpân, încrezător și puternic.

Dacă discursul tău este foarte important și îl susții în fața unui auditoriu numeros, îți recomand să ai un ajutor. Un prieten sau un asistent care să se ocupe de partea tehnică și cea organizaorică, astfel încât tu să te poți concentra asupra a ceea ce ai de spus. Verifică-ți ținuta și adoptă o postură fizică corespunzătoare: spatele drept, pasul ferm și încrezător. Pune-te în starea de a face și fii atent la nivelul de energie din corp. Fii armonios și evită agitația inutilă. De asemenea, evită să fii în preajma unor oameni agitați, panicați și negativi, salută-ți auditoriul, comunică, fii sociabil. Te vei armoniza cu publicul și în felul acesta startul discursului va fi mult mai ușor. Menține-ți focusul pe ce ai tu de făcut și lasă-i pe ceilalți să își facă treaba lor. Roagă pe cineva să-ți înregistreze discursul. Tu asigură-te că nu întârzii și că nu îți depășești timpul alocat. De asemenea, este foarte frumos și profesionist să începi la ora anunțată.

Iată că am ajuns și la partea practică. Tema pe care ți-o recomand pentru acest pas este următoarea:
1. Vizualizează cele 30 de minute înaintea discursului și asigură-te că nu lași nimic la voia întâmplării;
2. Crează-ți o stare de bine și menține-o conștient timp de 30 de minute. Nu lăsa să te influențeze absolut nimic.

Articolul de faţă face parte din cursul de public speaking realizat de către Youth 4 Future în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport și Tineret Buzău, în cadrul proiectului „Artico 2020 – Challenge for youth”. Cursul integral este disponibil aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here