PREGĂTIREA DISCURSULUI
Acest pas este foarte important și, dacă i se acordă atenția necesară, va elimina din start temerile pe care le ai atunci când trebuie să vorbești în public, cum ar fi:
– rămân fără idei
– nu mă fac înțeles
– nu captez atenția publicului
– nu am timp să spun tot
– nu am cursivitate.

Când ai studiat despre subiectul tău, ai acumulat foarte multe informații, iar acum trebuie să le alegi pe cele mai importante și să le structurezi într-o ordine logică și coerentă. Dacă la început pare că nu ai o ordine a ideilor, acest aspect poate fi rezolvat notând ideile pe foi separate pe care, ulterior, le așezi în ordinea dorită, creând astfel o bază a discursului, cu care poți lucra în continuare. Tehnica notării ideilor pe hârtii separate a dus la mari descoperiri în istoria umanității, una dintre acestea fiind tabelul periodic al elementelor chimice creat de Mendeleev.

Există mai multe tipuri de discursuri și anume:
– discursul improvizat
– discursul ocazional
– discursul scris
De asemenea, există mai multe modalități de a structura un discurs. Cea mai eficientă și utilizată modalitate de a transmite informațiile este următoarea: spune-le ce le vei spune, spune-le și spune-le ce le-ai spus. Îți recomand să nu bombardezi publicul cu informații tehnice. Este important să găsești echilibrul între partea tehnică și componenta emoțională prin trezirea interesului și stârnirea curiozității. Nu toate informațiile pe care le oferi trebuie să fie deștepte și puternice. Publicul tău are nevoie de timp să proceseze și să înțeleagă informația pe care le-ai transmis-o.

Când îți pregătești discursul, caută să ții cont de introducere, cuprins și final. Mai întâi, enumeră ideile principale ale discursului tău. Apoi, detaliază-le! Dezvoltă aceste idei și, în ultimă fază, fă un rezumat prin repetarea ideilor esențiale ale discursului tău. Există posibilitatea ca pentru tine subiectul discursului să fie foarte clar în mintea ta. Dar de tine depinde ca aceste informații să ajungă și la interlocutori. Amintește-ți că cifra 3 este magică: de aceea este nevoie de acest format pentru ca publicul tău să rămână cu ideile principale. Tu ai avut timp să detaliezi subiectul și să te informezi temeinic asupra lui. Publicul tău, însă, va rămâne doar cu informațiile oferite de tine prin intermediul discursului tău. Alternează componenta tehnică a discursului tău cu ”floricele”. Acestea pot fi momente de întrebări și răspunsuri, pauze, povești, glume, analogii sau mișcare scenică. Interacțiunea cu publicul este foarte importantă, iar succesul discursului depinde de aportul tău personal, de autenticitatea ta, ca orator.

Dacă discursul tău îmbracă forma unei prezentări ce are nevoie de suport video, fii atent la încadrarea în timp. Nu ai vrea să fii în situația în care să treci repede peste slide-uri și să nu ai timp să le explici. De asemenea, fii atent la imagini. Acestea trebuie să fie clare și aerisite, iar textele nu trebuie să aibe greșeli de scriere. Nu sta cu spatele. Partea tehnică a prezentării este pentru a te susține și nu pentru a te acapara. TU ești important. EXPLICAȚIILE TALE sunt importante. Publicul poate să citească și singur.

De asemenea, un aspect foarte important de care trebuie să ții seama este nivelul tău de energie și impactul pe care discursul îl are asupra publicului. La începutul discursului, publicul va fi neutru. Însă, la sfârșitul acestuia, pe lângă informațiile valoroase pe care tu le furnizezi, cel mai important aspect este cel legat de starea lor emoțională, care trebuie să fie pozitivă. Pentru a te asigura că ai pregătit cum trebuie discursul tău, lucrează la el până când ajungi să îți placă atât de mult, încât să nu mai ai ce îmbunătăți. Să ai o stare interioară de împlinire, de mulțumire, de fericire și de nerăbdare să ajungi pe scenă să îl livrezi. Astfel, munca ta pregătitoare va anula emoțiile distructive și blocajele. Vei fi, în schimb, entuziasmat și încrezător în tine. Dacă ai nevoie și de o părere obiectivă asupra discursului tău, caută un prieten care să îl asculte imparțial și spune-i-l. Observă-i reacțiile, ascultă-i părerile, dar nu te lăsa influențat foarte mult. Fii atent la pregătirea primelor 60 de secunde. Primul minut este foarte important, în sensul că publicul ia decizii interioare în legătură cu tine, cu felul în care vorbești și cu energia ta.

Tema pe care ți-o recomand în legătură cu acest pas este următoarea:
– alege-ți un subiect care te interesează;
– structurează-ți informațiile pentru a obține un discurs de aproximativ 5 minute;
– spune discursul și înregistrează-l audio;
– ascultă înregistrarea și vezi ce trebuie îmbunătățit;
– nu fi foarte critic!

SET-UP-UL FIZIC, EMOȚIONAL ȘI MENTAL
Există o foarte mare diferență între a vorbi și a comunica. Atunci când vorbești, nu ești foarte interesat de ce a reținut interlocutorul tău. Când comunici, însă, te folosești de toate elementele pe care le ai la dispoziție: mental, emoțional și fizic. Dacă reușești să îmbini frumos aceste elemente, mesajul tău va ajunge clar și concret la interlocutor.

Secretul este să fii prezent și să nu permiți ca atenția ta să fie furată de emoții, de gânduri, care nu au legătură cu scopul și cu evenimentul în care te afli. Ancorează-te în prezent și devin-o conștient de obiectivul tău, și anume: livrarea discursului. Pune-te în starea de A FACE. Creează o congruență între cele trei componente ale tale: zona fizică, zona emoțională și mentală, punându-le să funcționeze în direcția dorită de tine.

Set-up-ul din punct de vedere fizic: în primul rând, activează-ți corpul, devino conștient de el. Amintește-ți de poziția 0. Această poziție va fi un punct de reper permanent pentru tine și te va ajuta să elimi tensiuni, obținând relaxare, naturalețe și echilibru. Alege să porți îmbrăcăminte confortabilă, în care să te simți bine. Fă exerciții de încălzire a mușchilor feței și începe cu câteva exerciții de dicție.

Set-up-ul din punct de vedere emoțional: pentru a fi calm și stăpân pe tine, nu uita să respiri. Respiră conștient, respiră profund și vei avea beneficii imediate. Acestea sunt un focus mult mai bun, detensionare, ancorare în prezent și eliminarea fricii. Dar cel mai necesar beneficiu care vine în urma unei respirații corecte este controlul emoțiilor. Pe lângă controlul respirației, nu uita să îți calibrezi nivelul de energie în funcție de momentul în care te afli. Este necesar să ai o atitudine deschisă spre a te conecta cu publicul. Ai încredere în tine. Ești pregătit! Fii entuziast, carismatic și zâmbește!

Set-up-ul din punct de vedere mental: este important ca înainte de discurs, în mintea ta să fie gânduri pozitive. Verifică în mental dacă ai acolo tot ce îți trebuie pentru un discurs. Și observă că știi deja tot ce este important să transmiți. Ai toate informațiile! Rulează în minte toată desfășurarea evenimentului, în ordine cronologică și imaginează-ți un final reușit. Astfel, subconștientul tău va ști ce are de făcut și nu se va panica. În acest pas trebuie să știi și să simți că ceea ce ai de spus este util pentru ceilalți. Trebuie să știi că îți meriți locul pe scenă și că e timpul să experimentezi ce înseamnă ”fără frică”. De tine depinde să oferi și să te bucuri de moment.

Urmează să intri pe scenă. Aceasta este etapa în care poți să uiți tot. Este în regulă! Doar respiră, liniștește-te și încearcă să observi tot ce se întâmplă în jurul tău și cu tine. Nu uita care îți este scopul! Folosește-ți corpul, zona energetică și emoțională, împreună cu intelectul. Crează o congruență între acestea, iar astfel vei fi autentic. Îți vei atinge scopul și vei avea un discurs de succes. Dacă urmezi cu atenție sfaturile din acest pas, vei intra cu încredere, claritate și entuziasm în scenă și te vei simți stăpân pe tine. Vei controla sala și vei transmite energia corectă. Astfel, vei descoperi plăcerea de a vorbi în public.

Iată că am ajuns și la partea practică. Exercițiile pe care ți le recomand pentru a aprofunda acest pas sunt următoarele:
– fă câteva exerciții de dicție: rostește tare, clar și exagerat;
– încarcă-te cu energie pozitivă. Acest lucru nu trebuie să depindă de exterior. Va trebui să fie alegerea ta conștientă.
– imaginează-ți schema discursului, un desen cu structura lui. Vizualizeaz-o până când capeți încredere totală.

Articolul de faţă face parte din cursul de public speaking realizat de către Youth 4 Future în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport și Tineret Buzău, în cadrul proiectului „Artico 2020 – Challenge for youth”. Cursul integral este disponibil aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here