DISCURSUL
Primele 60 de secunde sunt, practic, cele mai grele din tot discursul, iar acest lucru se poate depăși ușor dacă postura ta fizică emană încredere și fermitate, dacă păstrezi controlul pe respirație și te relaxezi, dacă te pregătești și înveți pe derost primele 3 – 4 fraze, dacă vorbești tare, clar și fără grabă.

Nu sta cu ochii în hârtii, în slide-uri sau în podea. Privește în față, uită-te la publicul tău, stabilește contact vizual cu cât mai mulți oameni din auditoriu. Acest lucru te va ajuta să iei presiunea de pe umerii tăi, iar ei se vor simți importanți. Publicul are nevoie să se simtă băgat în seamă și observat. Să știe că este importantă prezența lui acolo. La urma urmei, scopul tău este să transmiți idei și mesaje, dar și să te asiguri că acestea au fost recepționate, iar acest lucru îl poți face doar dacă atenția ta nu se îndreaptă doar către propria persoană. Discursul tău ar trebui să nu fie despre tine și pentru tine, ci despre ei și pentru ei.

Un bun orator este, în primul rând, un foarte bun ascultător. Asta înseamnă că este important să observi ce se întâmplă în jurul tău și cu tine, să fii cât mai prezent posibil. Dacă ți-ai dezvoltat această capacitate, poți observa toate reacțiile pe care publicul tău le are, iar în funcție de ele îți poți adapta discursul. Nu uita să faci pauze. Ele îi ajută pe cei din public să analizeze și să asimileze ce ai transmis, prin procesul de asociere, care se desfășoară automat în mentalul lor. Pauzele te ajută și pe tine, pentru a respira și pentru a te concentra asupra ideilor următoare și asupra stilului în care alegi să îți continui discursul. Nu rămâne nemișcat în scenă, dacă acest lucru nu este firesc pentru tine. Poți face câțiva pași. În plus, aceasta este o modalitate foarte bună de a atrage atenția, dar și de a elimina tensiunea acumulată în corp. Dacă în timpul discursului tău vor apărea elemente neprevăzute, rămâi calm și tratează-le cu umor, cât se poate de natural.

În cazul în care te confrunți cu blocaje, tratează-le cu medicamentul natural: RESPIRAȚIA. De regulă, blocajele apar atunci când atenția ta este îndreptată către tine. Iar în interiorul mentalului tău se desfășoară așa zisa auto – analiză, care se transformă cu ușurință în autocritică, printr-o perceție subiectivă și reală asupra a ceea ce poate gândi publicul tău despre tine. Rămâi prezent și nu lăsa imaginația negativă să preia controlul asupra ta.

Oricând, pe parcurs, poți ieși din ritm. De exemplu, poți folosi intonații diferite. Poți face o glumă sau poți pune o întrebare. Atenție, însă, dacă pui o întrebare publicului, așteaptă, primește și respectă răspunsul. De asemenea, poți adăuga o părere personală sau diverse analogii, așa cum ai stabilit în etapa de pregătire. Finalul discursului este foarte important și trebuie să îi acorzi atenția necesară. Publicul trebuie să fie din ce în ce mai implicat pe parcurs, iar la final trebuie să rămână cu esența discursului tău și cu un nivel de energie ridicat. Asta înseamnă că tu, la rândul tău, trebuie să depui efortul de a-ți ridica nivelul de energie la final sau, măcar să fii atent să nu scadă. Acesta este momentul tău. Fii fericit! Ai, în sfârșit, ocazia să inspiri oamenii, să îi ajuți, să le oferi ceva ce au nevoie.

Iată că am ajuns și la partea practică. Tema pe care ți-o recomand pentru acest pas este următoarea: înregistrează-te în timp ce spui un discurs pe o temă aleasă de tine. Fă o analiză obiectivă asupra acestei înregistrări și adu-ți aportul pentru a îmbunătăți discursul tău, repetă procesul de 2 – 3 ori, relaxează-te și lasă autocritica deoparte. Nu uita: nu există discurs perfect dar, dacă ți-ai atins scopul, atunci discursul tău este perfect!

FINALUL DISCURSULUI este cel mai simplu: tot ce trebuie să faci este să nu te grăbești să ieși din scenă și să primești aplauzele zâmbind. Bucură-te că ești acolo! Savurează-ți succesul, culege roadele muncii tale!

Articolul de faţă face parte din cursul de public speaking realizat de către Youth 4 Future în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport și Tineret Buzău, în cadrul proiectului „Artico 2020 – Challenge for youth”. Cursul integral este disponibil aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here