Acasă Fotografie FOTOGRAFIE | Ep. 2.2 - REGULI DE COMPOZIȚIE: Regula simetriei

FOTOGRAFIE | Ep. 2.2 – REGULI DE COMPOZIȚIE: Regula simetriei

Regula simetriei
Simetria elementelor, într-o fotografie, poate să te ajute să obții niște creații fotografice frumoase și echilibrate, compoziția devenind minuțioasă și eficientă. O compoziție simetrică va stabiliza volumele și va crea armonie, iar spectatorul nu se va pierde când va privi fotografia, ci se va putea ghida ușor în lectura imaginii.

Să te folosești de simetrie înseamnă să atragi privirea spectatorului înspre centru. Este o modalitate de a conduce privirea către un element central al imaginii pe care o creezi. Impactul vizual va fi creat cu ușurință dacă te folosești de principul simetriei. Poți fotografia un om din mers, a cărui reflexie se vede și într-un geam de lângă el. Te mai poți folosi de această regulă realizând fotografii în domeniul arhitecturii, în cazul peisajelor în care avem reflexii, în cazul culoarelor unei clădiri sau în cazul unui portret. Rezultatul va fi întotdeauna același: o imagine cu un puternic impact vizual, o compoziție minuțioasă și eficientă.

În cazul simetriei, trebuie să fii atent ca liniile din stânga și cele din dreapta imaginii să fie la același nivel. În plus, trebuie să fii atent să nu ai un unghi de înclinare și să nu încadrezi mai multe elemente în stânga decât în dreapta, ori în partea superioară a imaginii, comparat cu partea inferioară a acesteia.

Simetria în plan vertical se obține ușor dacă te vei folosi de o imagine care reflectă. Apa unui lac, perfect calmă este o suprafață potrivită pentru a o simetrie perfectă, cu condiția să te folosești corect de axele sale. O casă pe marginea lacului, o mașină sau o persoană care se plimbă, vor veni cu mai multa consistență pentru fotografia ta.
De asemenea, trebuie să te folosești de toate tipurile de decor. Iată cheia fotografiilor reușite. Stăpânirea diferitelor tipuri de linii îți va permite să ajungi la o compoziție foarte complexă. Dacă vei crea un cadru în cadru vei reuși să dirijezi foarte bine privirea spectatorului.

Te mai poți folosi și de simetria animalelor, dar și de portretele umane pentru a obține niște creații frumoase. Trebuie doar ca totul să fie perfect centrat la același nivel și fotografiat din față. De exemplu, un păun fotografiat din spate este o sursă grafică evidentă. Ai grijă și la elementele din jur, la detaliile care ar putea perturba compoziția. O imagine dezechilibrată își pierde cel mai adesea sensul și nu va mai atrage ochiul spectatorului.

Vei obține o simetrie a cadrului dacă ești atent ca liniile din stânga și cele din dreapta să fie la același nivel. In cazul portretului, simetria se va obține dacă subiectul se află poziționat exact în mijloc și privirea îi este îndreptată fix înspre obiectiv. Fii atent doar la umbre și la lumină. În cazul simetriei de decor, va trebui să plasezi un element de simetrie pentru ca acesta să dirijeze privirea înspre un subiect plasat pe un punct forte. Te poți folosi de lumină, panouri, reflexii, etc.

Articolul de faţă face parte din cursul de artă fotografică realizat de către Youth 4 Future în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport și Tineret Buzău, în cadrul proiectului „Artico 2020 – Challenge for youth”. Cursul integral este disponibil aici.

Youth 4 futurehttps://youth4future.ro
Asociația Educațional Culturală pentru Sport și Tineret YOUTH 4 FUTURE este o asociație non-guvernamentală care are ca scop implicarea tinerilor în diverse proiecte, activități și evenimente pentru promovarea sportului, a culturii sportive şi educaţiei prin spiritul fair-play, conştientizarea culturii, a educaţiei şi a şcolii drept parte componentă a vieţii noastre, precum și promovarea culturii sub toate aspectele sale, promovarea valorilor sociale, promovarea respectării demnităţii umane şi a drepturilor universale ale omului, eliminarea tuturor formelor de discriminare culturală, etnică, lingvistică, religioasă, rasială sau sexuală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

De Ziua Europei, copiii din Buzău sunt invitați duminică la joacă!

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, Inspectoratul Școlar Județean cu suportul Instituției Prefectului - Județul Buzău organizează duminică, 8 mai, o serie de activități...

Concurs de eseuri, pentru elevi, cu tema: ”Contribuția Uniunii Europene la democrația și pacea în lume”

Europe Direct Buzău lansează concursul cu tema ”Contribuția Uniunii Europene la democrația și pacea în lume”, cu ocazia zilei de 9 mai – ziua...

EDUCAȚIE FINANCIARĂ | De vorbă cu leul. Un proiect în parteneriat cu Primăria Buzău

DE VORBĂ CU LEUL Ghidul nostru de educație financiară se dorește a fi o oportunitate pentru adolescenți și tineri de a învăța cum funcționează banii,...

ARTICO 2021 | VIDEO – Artă oratorică: frica de a vorbi în public

Bună! Sunt Ileana, de la Youth 4 Future și astăzi vreau să îți vorbesc despre frica de a vorbi în public, mai precis despre...

Recent Comments